Bakfietsproject2018-09-23T17:32:33+00:00

Project Description

Bakfietsproject

Naast het sporttraject is er ook een werktraject gestart om mensen met een verstandelijke beperking een kans te geven binnen het bedrijfsleven. Een eerste en succesvol voorbeeld daarvan is een Special Forces fietskoeriersdienst, het zogenaamde “bakfietsproject”.

NEEM CONTACT OP

Ron Rijser

Ron Rijser van het gelijknamige transportbedrijf uit Purmerend, vindt de Participatiewet een kans voor ondernemers om arbeidsbeperkten binnen hun bedrijf neer te zetten.

“Nu werkt Brian met het syndroom van Down op de administratie. Hij archiveert vrachtbrieven en tachograafkaarten op datum en klant. Ik probeer hem op te leiden tot planner voor het bakfietsenproject met mensen met een verstandelijke beperking: de ‘Special Forces’.”

De fiets is elektrisch ondersteund en heeft een volgsysteem. De fietsen kunnen wel tot 40 km per uur, maar dat is wel noodzakelijk met zwaardere vracht. Het is dus essentieel dat de fietsers goed worden opgeleid. Dit gebeurt bij de Prinsenstichting, alwaar ze een theoretische en een praktische opleiding krijgen.

Met de komst van de eerste fiets is het eerste project een feit. Na de restauratie van de Beemster korenmolen De Nachtegaal werd de molenaars gevraagd om meel te malen met Beemster-graan van akkerbouwer Van Kempen. Het graan wordt vervolgens door de opgeleide fietser naar de molen gebracht en het meel wordt vervolgens getransporteerd naar de bakkerij van Harry de Groot in Purmerend. Het Beemster Paerel broodje is geboren: een volledig duurzaam en maatschappelijk verantwoord product.

Na dit eerste project wordt er verder gekeken om met ondernemers uit de omgeving het netwerk uit te breiden.

De jongens en meiden op de bakfiets kunnen bestellingen van winkeliers huis-aan-huis bezorgen. Er zijn al gesprekken met zorginstellingen voor de bezorging van maaltijden. Hiermee wordt ook meteen een sociale functie vervuld. Het contact aan de deur van mens tot mens draagt meteen bij aan het doorbreken van de eenzaamheid, een bekend probleem onder ouderen.